2010. április 26., hétfő

Gépjármű-felelősségbiztosítás az Európai Unióban

Az Európai Unió területén minden külön költség nélkül, automatikusan biztosítja a szükséges gépjármű biztosítást az itthon megkötött gépjármű-felelősségbiztosítás. A magyarországi telephelyű gépjármű üzembentartója által Magyarországon kötött kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási szerződés területi hatálya nem csak Magyarország területére terjed ki, hanem az Európai Gazdasági Térség (EGT) többi tagállamának területére is, valamint Svájcra. Az EGT területe magába foglalja az Európai Unió tagállamait, valamint Norvégiát és Izlandot is.

Az EU területén a felelősségbiztosítás nemzetközileg elismert igazolásaként a biztosítási kötvény vagy pedig a biztosítás létezéséről kiállított un. zöldkártya szolgál. Ez utóbbi nemzetközi gépjármű-felelősségbiztosítási bizonylatként szolgál.

Az utazás előtt tehát érdemes ellenőrizni, hogy a személygépkocsira kötött biztosítás a célországra is érvényes-e. Praktikus még itthon, a hazai biztosítótól európai baleset-bejelentő lapot igényelni. Ez külföldön történt baleset esetén jelentősen megkönnyíti az ügyintézést.

Az új szabályok eredményeként a fentebb nevesített országokban egyszerű eljárás, és a kárigények gyors rendezése jellemzi az ügyintézést. Ezekben az országokban a kártérítés kifizetésével késlekedőkre büntetést szabnak ki.

Fontos tudni, hogy a zöldkártya az EU területén történő baleseteken kívül érvényes azokra a káresetekre is, amelyek uniós felek között egy harmadik, de mindenképpen a zöldkártya-rendszerhez tartozó országban történnek. Ezek közé az EGT államokon kívül további 15 állam tartozik. A többi között olyan, a magyar utazók körében is népszerű turista célpont, mint Horvátország.

Jogtörő

(Forrás: Kállai és Kende Ügyvédi Iroda)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése