2009. augusztus 7., péntek

Piros hó

Elmesélek egy történetet. Hősünk egyéni vállalkozó. Kissé deresedő halántéka sok csodát látott már a világban, ezért hosszú ideig úgy hitte: neki már nem tudnak újat mondani. Ez a hit egészen addig tartott, amíg egy nap szabálysértési eljárás megindításáról szóló határozatot nem hozott nevére a posta. Abban az állt, hogy mivel gépjárművével tilosban várakozott, 15 ezer forint bírságot szab ki rá a hatóság, amelyet nyolc napon belül köteles a mellékelt csekken befizetni. Nem fizetett, azonban annak rendje és módja szerint beballagott az illetékes fellebbviteli hatósághoz, és közölte, hogy nevezett gépjárműve neki nincs, amilyen viszont van, az fizikai adottságai miatt sem parkolhatott az adott helyen és időben, ezért a határozatot megfellebbezi, s ezt most írásban be is nyújtja. A Közigazgatási Hivatal, mert ugye II. fokon eljáró hatóságként arról van szó, iktatta, feldolgozta, megválaszolta a fellebbezést és a becsatolt bizonyítékokat, majd helyben hagyta az I. fokon eljáró szabálysértési hatóság határozatát. Hősünk ismeri a jogait: nem fizet és bíróságon keres jogorvoslatot a határozattal szemben. Ennek már másfél éve. Azóta egy egész bírósági szervezet foglalatoskodik azzal, hogy megállapítsa: vajon valóban ott várakozott-e az adott helyen és időben nevezett gépjármű, ezért jogos-e a hatóság részéről a bírság kivetése.

Gazdag ország vagyunk, nálunk nem számít idő, energia, pénz, mi bizony alaposan a végére járunk az ügynek! Kerül amibe kerül. Pedig kerülhetne egy klikkelésbe is a nyilvántartásban. Mindjárt kiderülne, hogy a szóban forgó "gépjármű" soha nem várakozhatott azon a helyen (sem), ahol mondják, mert nem fér el ott: az Erzsébet-híd pesti oldalán, a Jégbüfé előtt, a 7-es busz megállójában. És ez olyan biztos, mint hogy természettől fogva nem esik piros hó az égből. "Ő" ugyanis nem más, mint egy négy személyes, vitorlázórepülőgép, amely legalább négy sáv széles testével és szárnyaival turistáknak mutatja meg szép hazánk még szebb fővárosát - felülnézetben. Még jó, hogy csak felülnézetben!

Jogtörő

7 megjegyzés:

  1. :) az ilyeneken csak nevetni tudok. Uramisten, ilyen van?! :D

    VálaszTörlés
  2. Még egy csavart tudok elképzelni a történethez: esetleg a tulajdonost azért is felelősségre vonhatnák, hogy egy ilyen járművel rója Budapest utcáit... :) a másik ami eszembe jutott, hogy lehet jobban járna mindenki, ha a 7-es busz helyén ilyen vitorlázó gépek járnának... Gyorsabban el lehetne jutni A-ból B-be...

    VálaszTörlés
  3. Hát, képzeld el, ez egy folyamatban lévő polgári peres eljárás! A szerencsétlen egyéni vállalkozó nem tud szabadulni a helyzetből már második éve. Már nagyon bánja, hogy nem fizette be a bírságot.:) De tudod, mi lehet a háttérben: nyilvánvalóan kamu büntetéseket szabnak ki a közterületiek, csak ezzel a "gépjármű-számmal" törököt fogtak. De hogy a hatóságok miért nem képesek megállapítani, hogy a szám szerinti repülőgép nem szállhatott le a Jégbüfé előtt, hogy tilosban várakozzon, mert ugye fizikailag nem fér el ott, az elmebaj! :)

    VálaszTörlés
  4. Márton, ez jó ötlet.:) Meg aztán a BKV nem is rendelkezik repülőgépekkel, talán így kivonható lenne a rendelkezése alól a budapesti tömegközlekedés, legalábbis a Rákóczi úton. Tiszta haszon!:-)

    VálaszTörlés
  5. a vitorlázógépeknek (és más légijárműveknek) nincs rendszáma, hanem azonosítójele, az viszont nem 6 karakteres, hanem (ha jól emlékszem) 5, HA és utána még három betű. Ez az azonosító szerepel a határozatban??

    VálaszTörlés
  6. Szia presh!
    Ezt sajnos nem tudom fejből. Majd utánanézek a periratokban, ha lesz rá módom. Szerintem egyszerűen össze-vissza írtak számot a feljelentésre, aztán meg nem ellenőrizték. A lányeg, hogy az illetőnek csak ez a vitorlázótrepülőgépe van. Mással ha akart volna se tudott volna tilosban várakozni. Egyébként az egész ügy úgy nonszensz, ahogy van!

    Jogtörő

    VálaszTörlés
  7. Hello!

    Elolvasván az irámányt nevetni tudok rajta, pedig nem kéne, mert ez a mai valóság. Nevetek–nevetek egészen addig, amíg bele nem gondolok, hogy immáron 2. éve megy a huza–vona. Vajon hány embernek hány órányi munkája van ebben benne ez kinek mennyibe kerül, ki fizeti ki azt a sok–sok pénzt és egyéb járulékos közvetett valamint közvetlen költséget... Már nem nevetek, csak szomorkodom, hogy megint semmire sincsen pénz...

    VálaszTörlés