2010. április 19., hétfő

A korlatolt felelosségű egyéni cég (Kfc.)

Az idei évtől van először lehetőségük arra a vállalkozóknak, hogy saját tőke nélkül alapítsanak céget. Ez persze korántsem jelenti azt, hogy valakinek lesz egy korlátolt felelősségű társasága anélkül, hogy az komolyabb összegbe került volna. Pedig a januártól lehetségessé vált un. korlátolt felelősségű egyéni cégek (Kfc.) alapításától sokan ezt remélték. De ebben csalódniuk kell.

Egyéni céget kizárólag egyéni vállalkozó alapíthat, mégpedig úgy, hogy az alapítással párhuzamosan a cégbíróságon bejegyzett egyéni vállalkozását automatikusan törlik a rendszerből. Fontos tudni azt is, hogy a folyamat visszafordíthatatlan: ha az egyéni vállalkozó úgy dönt, hogy egyéni céggé alakul, később már nem térhet vissza az egyéni vállalkozásba. Ugyanakkor a korábbi egyéni vállalkozásért akkor is saját vagyonával felel a vállalkozó, ha utóbb az korlátolt felelősségű egyéni céggé alakult át. Vagyis az üzleti előélet felelőssége ezzel nem szűnik meg.

Az egyéni cég alapítása tehát nem csupán cégbírósági regisztrációt jelent, hanem az alapító természetes személy tisztázott mértékű vagyoni felelőssége mellett működő társaságot. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ugyanúgy vonatkoznak rá a cégtörvény, az új csődtörvény és a számviteli törvény, valamint eltérő rendelkezés hiányában a társasági törvény szabályai, mint bármelyik gazdasági társaságra.

Az egyéni cég alapításával egyidejűleg megszűnő egyéni vállalkozás a megszűnés időpontjában bevallásokat tesz, kivéve az éves személyi jövedelemadó (szja) bevallását, amelyet a szokásos éves bevallásként kell beküldenie. Az keletkező szja összegének törlesztésére három éves futamidőt is választhat.

Az egyéni cég megalakulásáról szóló cégbírósági bejegyzést át kell vezetni minden nyilvántartáson, így a gépjármű-, ingatlan-, banki és más hatósági regisztrációs adatnyilvántartásokon is.

Az egyéni cég alapításához közjegyző vagy ügyvéd által szerkesztett okirat szükséges, amit a cégbíróságnak kell benyújtani bejegyzésre. A szabályok hasonlatosak más cégformákéihoz. Egyedi sajátossága azonban a Kfc. alapításának, hogy az egyéni cégnek nincs „előtársasági” időszaka, csak a cégnyilvántartásba való bejegyzéstől kezdheti meg működését. A bejegyzés határideje 30 nap, de a cégbíróság azonnal bejegyzi, ha szabályszerű és hiánytalan bejegyzési kérelmet nyújt be az ügyvéd vagy közjegyző.

Ennek a cégformának is vannak eljárási költségei. Az ingyenesen alapítható egyéni vállalkozással szemben az egyéni cég esetében, az „ügyvédkényszer” mellett, költséget jelentenek a cégbírósági bejegyzés szokásos eljárási költségtételei. A cég bejegyzésének közzétételi díja 14 ezer forint, az eljárási illetéke 30 ezer forint. Az egyéni cég adataiban bekövetkezett változásbejegyzés közzétételének díja 7 ezer, eljárási illetéke 15 ezer forint.

Felelősség szempontjából a korlátlan felelősségű egyéni cég tehát inkább az egyéni vállalkozáshoz, míg a korlátozott felelősségű egyéni cég az egyszemélyes kft-hez áll közel. A törvény egyébként lehetőséget biztosít arra, hogy az egyéni cég bármikor gazdasági társasággá (így akár egyszemélyes Kft-vé) alakuljon át.

A formálisan akár egy forinttal is alapítható egyéni cégekre a tőkeminimum hiánya miatt az új törvényben szigorú hitelezővédelmi szabályok vonatkoznak. A jogszabály előírja például, hogy fizetésképtelenség esetén a tag a hitelezői érdekeknek megfelelően köteles eljárni. Ugyanakkor ennek elmulasztásához a jogszabály nem rendel szankciót.

Jogtörő

1 megjegyzés:

  1. Sziasztok!

    Szeretnék segítséget kérni egy számomra fontos kérdésben, mert rövid időn belül döntenem kell.

    A történet annyi, hogy alkalmazottként dolgozom, és a szüleim egyéni vállalkozásában vagyok segítő családtag.
    Hamarosan azonban én is egyéni vállalkozó szeretnék lenni hogy később meg tudjam alapítani a saját korlátolt felelősségű egyéni cégemet. (Kfc.)

    Hogyan lehet ezeket mind egymás mellett megvalósítani?
    Amíg egyéni vállalkozó vagyok dolgozhatok alkalmazottként. De lehetek e továbbra is segítő családtag? És ha már meg van a Kfc-ém, akkor is maradhatok segítő családtag a másik vállalkozásban?
    A válaszokat előre is köszönöm!

    VálaszTörlés